понедељак, 2. децембар 2013.

Kulatrans

Imam hiljadu razloga da ti sutra kažem “NE”.

Hiljadu, zlatnih razloga da protestvujući odbijem tvoj velikodušni vozni red. Hiljadu razloga mogu danonoćno po stepenu težine, godišnjem dobu, boji ili možda mirisu izdeklamovati pred svakim putnikom vedra lica- koji se odvaži svojim korakom da stupi na tvoje stepenike propasti.

Hiljadu hladnih zimskih dana, hiljadu paklenih letnjih vrućina. Sa tobom je čak i prolećni miris utopljen u benzin, naftu, ulje i onaj konstantni osećaj da se voziš u luna parku koji nema dozvolu za rad.

Iz tvog ugla ni jedna slika ne može biti okupana prizorom istine, i ma koliko vode potrošili ona će ostati obojena sivilom očaja i vapiće za pognutim pogledom umornih očiju.

Hiljadu lepljivih razloga, počevši od prvog susreta sa žvakaćom gumom na sedištu.. hiljadu bučnih razloga- uvek iznenađujućih pri svakom taktu; hiljadu prašnjavih razloga- samo zbog nemaštine i godine proizvodnje.

Hiljadu kiša i hiljadu snegova, hiljadu vetrova i hiljadu kijavica. 

Sa tobom je neverovatnih hiljadu razloga koje život uskraćuje prosečnim vozačima automobila. 

I opet hiljadu razloga postoji zbog kojih ću sutra reći “NE”, onim bordo sedištima sa nekada belim presvlakama za potiljak; onim prodornim zvucima dotrajalog motora i iritantnim uzastopnim cvilećim podovima koji se ugibaju pod težinom malobrojnih putnika.

Hiljadu sati razloga, hiljadu promrzlih tenutaka, hiljadu kiselih osmeha i hiljadu usputnih stajanja.

I svaki put nakon svih tih hiljadu razloga, koji ti u sekundama očaja proleću kroz glavu- setiš se ipak onih PRAVIH RAZLOGA zbog kojih i sutra ujutru, negde oko 9:45 po lokalnom vremenu, iz Kruščića čekaš svoj omiljeni seoski autoprevoz.

Нема коментара:

Постави коментар