уторак, 3. децембар 2013.

Čizme


Krenula neka ne najavljena i iznenadna kiša, kao oni letnji pljuskovi samo u mnogo češćim intervalima.. sipa po umornim licima, lepi šiške po čelu i prljavu odeću za znojava tela. Ne baš laganim kapima, vuče na pola smočene pantalone i skupljajući (čini mi se) svu gordost radničke klase natapa već probušene i uveliko dotrajale, letnje lagane i veoma blatnjave, na roze pertle nekada zvane- patike. 

Jedva podignuta noga koračala je ispred druge, dok se druga nemo saplitala o blatnjavu prvu i uvek za pola koraka ostavljala trag birajući mesto kuda korača. Završivši na jedinom parčetu betona, cupkajući u mesti stopala otpočeše igru skidanja suvišnog tereta i uz zvuke škripanja nožnih, mokrih i blatnjavih prstiju krenuše putem novog dana. 

Čizme. 

Zelene, crne, braonkasto šućmuraste, one na pertlanje od pola, na pertlanje do pola.. plitke, duboke, polu duboke, sa jezikom koji žulja i jezikom koji viri; sa šarom od 2,5 cm, i šarom na oko po malo neravnomerno urađenom.. razgažene u paru, razglavljeni levi ne-Par, šire u zglobu i neke uske ukalupljene. 

Čizme. 

Radne ili gumene, tvrde ili mekane.. lagane i suviše retka pojava. Crne, gumene, polu duboke, sa motivima usplamtele Kineske ljubavi sa neodoljivim mirisom koji teraše ostalu radničku klasu na metar od sebe; ne promočive i za čas znojave iznutra, izrazito žuljevite, prilično potesne i već sutradan ostavljenje na policama špajiza sa sve blatnjavim šarama i krvavim petama. 

Čizme. 

Zelene, nove, radničke, gumene, nikako lagane, pomalo prevelike, sa šarom dubljom od same širine zgloba.. odisale su mirisom startera i prekrupe iz obližnje Poljoprivredne prodavnice. Hladne i spolja i iznutra, grejane vunenim i termo čarapama.. dnevnim novinama, isečenim tepisima/ etisonima i raznim kartonima. Prihvatajući blato i močvarni odsjaj, glazuru dobiše vrlo brzo. 

Talasi druge iznenadne kiše sipane Božijim kantama u izrazito malim intervalima vremena, insistiraše na popuštanju čizminih (skupo plaćenih) lepljenih šavova, obogaćenih novim glazurnim močvarnim blatom. Rezultat očigledan, ne srazmerne rupe i petini proredi propuštaše Božijih ruku delo. 

Čizme. 

Crne, nikako jeftine, sa nalepnicom automobilskih guma.. uske u struku, široke pri ivicama a isuviše ošte i drske na pogled. Dužina ne srazmerna potrebama nožnih prstiju, komfor i suviše prisutan.. prilikom koračanja otisak krajnje jedinstven i nadasve drugačiji, količina prikupljenog  tereta pri svakom koraku merena centimetrima visine odaje utisak veće nadmorske visine. 

Čizme. 

Dotrajale i stare, nove i poderane, nove i na pola odlepljene, nove ali stare.. krupnim koracima ka tavanu ili špajizu, ostaviće traga na umornim stopalima još jedne nove generacije radničke klase. 

Нема коментара:

Постави коментар